A hagyomány szerint 6.

2011.12.01. 10:00

 

DECEMBER

KARÁCSONY HAVA
Bak
TÉLELŐ HÓ
(XII.21.-I.20)

3. Borbála. Bányászok, tüzérek és várak védőszentje.
  Katalinnal együtt a lányok pártfogója, andrásolónap. Ekkor teszik vízbe a "Borbála-ágat" - cseresznye-, barack- vagy mandulagaly-lyacskát, ami ha karácsonyig kivirágzik, akkor a leány biztos férjhez menetelre számíthat. .
6. Miklós
6. Miklós. A gyermekeket megajándékozó Mikulás alakjának a magyarság körében kevés hagyomá-nya van, német területről származik.
7. Ambrus
7. Ambrus. Ezen a napon a méhészek és a mézeskalácsosok ünneplik védőszentjüket.
13 Luca
13. Luca. A Gergely-féle naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt.
  Legszigorúbb dologtiltó nap a nőknek, mivel a gonoszjáró napon mindenhol boszorkányok lesel-kednek.
  Ekkor kezdik készíteni a Luca-széket, amire a karácsonyi éjféli misén felállva megláthatók a boszorkányok.
  Fiatal legények házról házra járva "kotyolnak" - megvarázsolják a tyúkokat, hogy jó tojók legye-nek, és sok termékenységre, bőségre utaló kívánságot mondanak.
  Elterjedt szokás még a Luca-napi búzahajtatás és a Luca-kalendárium készítése (a karácsonyig tartó 12 napból a következő év hónapjainak hónapjainak időjárására következtetnek). 
24. Ádám és Éva.
24. Ádám és Éva Sok helyen böjtölnek Szenteste, ünnepi ételnek halat esznek. A karácsonyi étkezéseket különleges szertartá-sokkal szabályozzák, amelyben az abrosznak is fontos szerepe van. A karácsonyfa állításának szokása német földről került hozzánk. Egyébként sok népnél visznek ezen a napon a lakásba élő növényt, örökzöldet, az állandó megújulás jelképét.
25. Karácsony
25. Karácsony. Eredetileg a téli napforduló ünnepe. A kereszténység ezen a napon ünnepli Jézus megszületését.
  Legismertebb karácsonyi népszokás, a betle-hemezés dramatikus formában adja elő a Szent-család szálláskeresésétől a napkeleti királyok látogatásáig a cselekményeket. A betlehemezés kerete legtöbbször profán pásztorjáték.
  Karácsony és Újév között járnak házról házra a regősök. Fiatal fiúk csapata különböző zajkeltő eszközök kíséretében ősi elemeket tartalmazó rítuséneket énekel, amelyben a samanizmus maradványai és a téli égbolt képe helyet kap.
  A legények kopott ruhában bocskorban vannak. Szent István szolgáinak mondják magukat, a csodaszarvasról énekelnek, aki égitesteket hor-doz kétoldalán, szarvain pedig gyúlatlanul égő gyertyákat tart. Minden versszak végén, mintegy varázsigeként, elhangzik a "hej regő rejtem" refrén. Legvégén fiatal párokat regölnek egymáshoz. 
26. István
26. István. Egészség- és termésvarázsoló nap. Ekkor köszöntik ünnepélyesen az Istvánokat.
27. János
27. János. Szintén híres névköszöntő nap. A szőlősgazdák bort szentelnek és minden hordóba töltenek egy kicsit, hogy meg ne romoljon. Ami megmaradt, elteszik gyógyszernek és isznak "Szent János poharából".
28. Aprószentek
28. Aprószentek. Egészség varázsló nap, sok helyen vesszőből font korbáccsal megcsapkodják a lányokat, hogy szépek, egészségesek legyenek.
29. Tamás
29. Tamás. E nap országszerte disznótorokat tartanak. A disznó háját elteszik, hogy gyógyító írt készítsenek belőle.
31. Szilveszter
31. Szilveszter. Az év legvidámabb éjszakája az első évezred végén élt Szilveszter pápa ünnepe.
  Az év végi mulatozást már a rómaiak is meg-tartották december 27.-én , a híres Szatumál-lákon. Ezen az éjszakán eltemetik az ó esztendőt és különböző varázslásokkal, praktikákkal igye-keznek megtudni, hogy mit hoz az Újév. Legis-mertebb az ólomöntés, amikor a frissen öntött ólom formájából jósolnak: vagy a gombócfőzés, amikor papírszeletekre férfi neveket írnak, eze-ket gombócokba dugva forró vízbe dobják, s amelyik legelőbb a víz színére emelkedik, az lesz a neve a leány jövendő férjének. 

 

forrás: http://library.thinkquest.org/03oct/00572/htmls/7.htm

Adventi vendégváró süti 2.

2011.11.28. 09:00

Persze ilyenkor mindenki édességgel tömi saját magát, de szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy mivel. Fontos, hogy ne valami bóvli, 'nemtudnihonnanvaló' kekszet toljunk a vendégeink orra alá. Én különben is úgy gondolom, hogy az adventi sütisütés közös, családi program, nem csak a nők külön privilégiuma. Nálunk ez úgy néz ki, hogy a férjem nekiül egy garaboly diót kibelezni, én mellette az asztalnál gyúrom a tésztát, addig a kisebbik lányom a sparhelt mellé bekucorodik és kismacskaként összegömbölyödve nyüstöli a német könyvét. Mi nagyon élvezzük az együttlét ilyen formáját...

Egy egyszerű, töltetlen hókifli receptet mutatok meg nektek, amit szintén nagyon sokféleképp el lehet készíteni. Arról nem is beszélve, hogy ha kimarad, januárban is nagyon ízletes egy forró tea mellé...

Hókifli variációk hozzávalói: 30 dkg liszt, 1 ek búzakorpa(ha nincs, ez elhagyható belőle), 5 dkg darált mandula, 5 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 2 zacskó vaníliáscukor, csipet só, 2 tojás sárgája, 20 dkg vaj, 2 tk őrölt fahéj, 2 ek kapucsínópor

A lisztet a mandulával, dióval, a fele cukorral, 1 zacskó vaníliáscukorral, sóval, és a tojás sárgákkal egy tálban összekeverjük. A puha vajjal összedolgozzuk, kézzel jól átgyúrjuk. Rudat formálunk belőle és 3 egyenlő részre osztjuk. Egy részt 1 tk fahéjjal, egyet 1 ek kapucsínóporral színezünk. Mindhárom tésztát külön folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. Egy-egy rúdból nagyjából 20 kis darabot csípünk le, megsodorjuk, majd kifliformában a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben kb. 200 fokos sütőben nagyjából 10 percig sütjük (amíg a kis kiflik csücske megpirul). Közben a maradék cukrot harmadoljuk, az egyikhez a maradék fahéjat, a másikhoz a kapucsínóport kavarjuk, majd az utolsó részhez a megmaradt vaníliáscukrot adjuk. A forró kifliket a saját ízük szerinti cukorba hempergetjük, majd egy rácson hagyjuk kihűlni.

süti beállítások módosítása