Menjünk valahova!

2011.09.02. 10:00

De hova is tudunk menni itt a környéken?

Ismét csokorra kötöttem nektek egy kis programot, csemegézzetek belőle kedvetekre :)

Az ópusztaszeri Emlékparkban Hagymanap lesz szeptember 3-án.

Látogatók ezen a napon az Emlékpark Makói házánál bepillanthatnak a hagymások életébe, kipróbálhatják a hagymarostálást, pucolást, készíthetnek fokhagymafüzért, az ínyencek hagymás ételeket kóstolhatnak.

Aki csöndesebb kikapcsolódásra vágyik, annak az orosházi festők kiállítását a Képtárban ajánlom.

Gyerekes programot szintén Orosházán találtam elég ígéreteset: Képzőművészeti alkotóműhely várja a gyerekeket szeptember 3-án 9-12 óráig a Városi Képtárban. Téma: textilfestés, batikolás, textilkollázs (nyári élmények). Bővebb információ: itt

Mártélyon egy jó kis bicikliverseny lesz vasárnap, nézőknek, versenyzőknek egyaránt ajánlom :)Bővebbet itt lehet olvasni róla.

 

 

A hagyomány szerint 3.

2011.09.01. 10:00

 

SZEPTEMBER

SZENT MIHÁLY HAVA
Mérleg
ŐSZELŐ HÓ
(IX.21.-X.20)

1. Egyed. Ezen a napon lépnek szolgálatba a juhászok, kondások és a szőlőpásztorok. A szőlőhegyen zárónap, ettől kezdve tilos szekér-rel, abroncsos edénnyel a szőlőben járni. Megkez-dődik a szőlőőrzés. A disznót hízóba fogják. Egyed-nap időjárásából az egész őszre következ-tetnek.
5. Lőrinc
5. Lőrinc. A lassan beköszöntő őszre utal, hogy ez a szabadban fürdés utolsó napja. A "lőrinces" dinnye, körte már nem igazán ízes. Ezen a napon fordul az időjárás: ha szép idő van, hosszú lesz az ősz. Lőrinc napja után a fás növények meg-állnak fejlő-désükben, és a kígyó odvába bújik.
8. Kisasszony
8. Kisasszony. ősi pogány őszkezdő nap. "Fecskehajtó Kisasszony"-nak is nevezik: e naptól kezdve indulnak útnak a fecskék és a vándor-madarak. Sok helyen a dióverés napja.
21. Máté
21. Máté. Ha ezen a napon tiszta az idő, jó lesz a bortermés. Vetésre viszont Máté hete nem kedvező "pelyvahét"-nek nevezik.
  Bár csillagászatilag ezen a napon van az őszi napéjegyenlőség, jelentősebb ünnep nem kap-csolódik hozzá. Ezután kezdődnek az őszi pász-torünnepek, a gazdasági év végét jelentő szüreti mulatságok. 
29. Mihály
29. Mihály őszi évnegyedkezdő nap. Európa-szerte ismert pásztorünnep. Ezen a napon hajtják be a legtöbb állatot a faluba, ekkor lépnek szolgálatba a pásztorok.
  Megszakad a fű gyökere, megszűnik a mézelés, a halak a víz fenekére húzódnak. Megkezdődik az őszi vetés.
  Ha ezen a napon még itt vannak a fecskék, új-évig nem lesz nagy hideg. A Mihálynapi menny-dörgés szép őszt, de kemény telet jelent. 

 

forrás: http://library.thinkquest.org/03oct/00572/htmls/7.htm

Budapest mellöl voltak vendégeink épp, amikor rácsodálkoztak, hogy mi dinnyéből is teszünk el befőttet vagy épp savanyúságot.

Na, ha ez érdekesség, akkor ezt is megosztjuk veletek!

A sárgadinnyéink közül elég sok nem nőtt meg normál nagyságúra, de az íze csodálatosan édes volt, így gondoltunk egy merészet és bedolgoztuk befőttnek.

Az apró, de keményhúsú dinnyéket megpucoltuk, szeletekre vágtuk (ha valaki rendes méretű dinnyével próbálja elkészíteni, akkor nyugodtan kockázza fel) és egyesével szaliciles cukorba hempergettük őket. A zamatos dinnyegerezdeket beletettük a frissen mosott üvegekbe és a sziruppal felöntöttük (50 dkg cukor/ 1 liter víz).  A tetejére lehet még cukrot tenni, ha valaki kételkedik a dinnye zamatában, de ezt nyugodtan el lehet hagyni. Ezután kidunsztoltuk.

A zamatos dinnyebefőttet a hétvégi keresztelőn tálaljuk fel először. Reméljük, mindenkinek ízleni fog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

süti beállítások módosítása